Nagrada Radoje Domanović

Plaketa nagrade Radoje Domanović

Prvo si smešan sebi. Pa si onda smešan drugima.  I onda dobiješ nagradu koja nije smešna.

Kako god, znamo kako se nagrade kod nas dobijaju, i po babu i po stričevima, pa me je ova nagrada zaista zatekla, da ne kažem zbunila, jer niko iz žirija mi nije ni rod ni pomozi bog. Ili je samo tako u  satiri da  je žiriranje objektivno. Možda sa tom gospodom iz žirija ipak nije nešto u redu, i ja iskrenu brinem za njih.

Ako niste član  Srpskog Književnog  Društva ( a ja nisam, mogao sam biti, ali sam prosuđivao po starešinstvu, pa mi je nekako bilo bliže  Udrženje Književnika Srbije. I eto izabrao sam ovo starije. Ili je ono mene izabralo, svejedno je, dakle, ako niste član  ovog SKD društva vi nemate nikakvu šansu da dobijete  nagradu koja vama, ili  vašem delu po kvalitetu  i pripada. Sem ako niste zalutali u mutne satirične vode, pa vas zaobilaze kojekave  nameštaljke i čaršijske malograđanske igrarije.

Sve ovo govorim u svoje ime, i iskren da budem, nagrade se nikada nisu nalazile na listi mojih želja i prioriteta. Kada su stvaraocu potrebne kao podstrek, jer šta je drugo svrha nagrada, njih nema ni od korova.

Jedna od zbilja retkih nagrada koja se može dobiti u svim stvaralačkim dobima, pa i onom poslednjem, jeste nagrada  koja nosi ime  Radoja Domanovića. Zato što  je to mučenička nagrada, kao što je i Domanović bio mučenik. I zato što se ona dodeljuje za ono što umetniku niko ne može oduzeti, a to je  dostojanstvo kritičke i samokritičke misli.

A evo i nekoliko  zaključaka o nagradi koja nosi ime Radoja Domanovića. Ili kako   ja to vidim i doživljavam.

Ako je ikada na ovim prostorima rođen pisac vizionar, i neko ko je u svom  skromnom književnom opusu pisao o savremenom trenutku, onom u kojem je i živio i živ umirao, izgleda da je to bio Radoje Domanović, jer o njemu je reč, ipak  više je pisao za budućnost i vreme u kojem ga neće biti.

Evo  najboljeg primera da  neki veliki umovi ostave neizbrisive tragove, pa makar to bilo kao u  Domanovićevom slučaju tih desetak pripovedaka, i njihov genijalni stvaralački duh nastavlja da lebdi, nadgleda i podseća i na tog pisca kojeg nema, i na njegovo neprolazno delo. Istovremeno tu je da u  vremenima koja dolaze, uvek nanovo i nanovo opominje, da se  u oholosti ne pretera, i da stalno ukazuje da glupost poslednja umire.

Od srpskih realista koju su mahom pisali o prošlim vremenima, samo su Domanović i Svetolik Ranković, obojica iz  Šumadije, pisali o savremenom trenutku i onome  što se tada dešavalo. Domanović je ipak  otišao i korak dalje, svoje pripovesti smestio je u vanvremensku zonu i sa njima zakoračio u budućnost, sluteći da će njegov neponovljivi sarkazam i ironija naći mesto i pribežište u  mnogim budućim vremenima.

Ljudi o kojima je Domanović pisao nisu se menjali ni u njegovom, ni u ovim našim vremenima. Matrica je ostajala ista, samo smo menjali  celofansku odeću i ništa više. Njegov Vođa se umnožavao do apsurdnosti. Jedan je nasleđivao drugog, i svojim slepilom činio da narod i ono malo preostalog vida  izgubi, srljajući iz ambisa u ambis.

Iz onog vremena i one daljine Domanović je proročki  slikao  naše vođe i ne samo naše. I mada tu nema Domanovićeve krivice, mi i danas pokušavamo na nadživimo njegovu fantazmagoričnu, vizionarsku apokalipsu. U njoj se decenijama davimo i batrgamo kao kokoši bez glave.

Duh Radoja Domanovića je večan, ali nažalost večni su i  otelotvorivi i likovi o kojima je pisao.

Veliki pisci su savremeni u svim vremenima. Njih nema ali oni ne umiru. Takav je slučaj is a Domanovićem.

S pravom se možemo pitati da li je Fransoa Mari Aruet, ili samo Volter, ( 1694 - 1776 ) pisao Kandida za ovo naše vreme. Ima li igde te obećane zemlje Eldorado o kojoj je pre dva ipo veka  govorio ovaj veliki francuski prosvetitelj. Za takvom zemljom  tragaju i Domanovićevi junaci. Za takvom zemljom tragaju i naši savremenici, i u svim traganjima propadaju i nestaju. Pitam se, jer znam da se i vi  pitate: živimo li mi više nego ikada u Domanovićevoj  Stradiji.

Veselin Mišnić
2011, Beograd

Preporuka

Svetionik uma - Misli

Svetionik uma - Misli

2014.
Mnoga od mojih promišljanja su se našla u ovoj knjizi. Naravno, izdvojena iz konteksta nekih kompleksnijih i opširnijih priča... [detaljnije]

DNK Hana

DNK Hana

Plato, 2013.
Ova najnovija knjiga pripovedka Veselina Mišnića, za razliku od svih prethonih ima tri naslova: “DNK HANA”, “SUŠENJE VETRA” i “ ŠKOLA ZA VEZIVANJE PERTLI”, takođe sve priče i pripovetke u ovoj knjizi imaju tri naziva. [detaljnije]

vidi sve