Svetionik uma - Misli

Svetionik uma2014.

 

 

 

 

 

PDF verzija knjige

Zapis autora uz ovu knjigu…

…Mnoga od mojih promišljanja su se našla u ovoj knjizi. Naravno, izdvojena iz  konteksta nekih kompleksnijih i opširnijih priča.

Ove misli su fragmenti i sažeci nečega što uvek možemo kazati drugim ljudima. I što ih može naterati makar na tren da zastanu, predahnu i zamisle se.

Ovakve zaumne poruke svakome mogu biti od koristi. Bili mi mislioci, ili ne bili.

Tereti  i radosti tegobnih misli možda lutaju mojim knjigama i daleko su od  samostalnog života. Ovde to nije slučaj. Svaka misao dodiruje neki segment života i ima svrhu i razlog zašto postoji.

Čin samog mišljenja nije garancija filozofske poruke, ili pouke, ove, ili bilo koje druge knjige. Svrha ovakvih knjiga je da se jasnije osvetle neka mesta i neke misli u knjigama koje su skrajnute i skoro zaboravljene. Da se baš takve misli otrgnu od zaborava, koji je neminovnost u ljudskom bitisanju.

Uostalom, kakva bi vrednost bilo koje knjige bila, ukoliko čitalac ne bi njenim lepim  mislima i sadžajima dušu hranio.

Dakle, misao ima duži vek ako u nju verujemo, ako je prihvatamo kao našu, ali i ako je osporavamo i sumnjičavo vrtimo glavom.

Takođe, ovaj zbornik misli je prilika za one koji nisu pročitali ni jednu moju knjigu, da se i na ovaj način, makar to bilo i površno, upoznaju sa delićima jedne  mnogo opširnije sadržine.

Uostalom, misao je svetionik uma, ona je kao spomenik koji je pravljen da odoleva svakom vremenu i da traje duže od svih  nas.

Kako god, svako ima svoje „ znakove“. I pisci i čitaoci.

Ovo su moji.

Veselin Mišnić

Preporuka

Svetionik uma - Misli

Svetionik uma - Misli

2014.
Mnoga od mojih promišljanja su se našla u ovoj knjizi. Naravno, izdvojena iz konteksta nekih kompleksnijih i opširnijih priča... [detaljnije]

DNK Hana

DNK Hana

Plato, 2013.
Ova najnovija knjiga pripovedka Veselina Mišnića, za razliku od svih prethonih ima tri naslova: “DNK HANA”, “SUŠENJE VETRA” i “ ŠKOLA ZA VEZIVANJE PERTLI”, takođe sve priče i pripovetke u ovoj knjizi imaju tri naziva. [detaljnije]

vidi sve