Slatko od ludila

Slatko od ludila

Izdavač: Industrija knjiga
2016.

Slatko od ludila, knjiga [pdf]

 

Pred nama je i najnovija knjiga aforizama Veselina Mišnića. Objavljena je juna 2016 godine, kod izdavača „Industrija knjiga“ iz Beograda. Prema rečima autora, ovo je njegova osma knjiga aforizama, i trideseta objavljena knjiga, što je redak jubilej vredan svake hvale. Mišnić kaže da je svestan činjenice da se krugovi života lagano zatvaraju i da oseća kako se stvaralačko energetsko polje urušava. Stoga on smatra, da pisac ma koliko stvaralački inventivan bio, mora da lagano privodi kraju neke svoje stvaralačke celine. Ovaj pisac žanrovskih različitosti, prema tumačenju književne kritike „univezalista“ sa neverovatnom lakoćom uspeva da se transformiše od knjige do knjige, od žanra do žanra, što potvrđuje knjigom poezije, objavljenom u maju 2016, pisanom prema vlastitom priznanju punih petnaest godina, koja je promovisana u istom mesecu u UKS, pa preko jedinstvednog satiričnog romana „Metamorfoze jednog srpskog vola,“ sa podnaslovom “Umnožavanje Minotaura i drugih sado-mazo nakaza, vek kasnije“, takođe 2016 godine objavio Čigoja. Knjiga je sredinom maja, odmah nakon objavljivanja promovisana u bivšem Ministarstvu za dijasporu. Obe ove knjige objavljene u kratkom vremenskom razmaku, pobrale su simpatije kako književne kritike, tako i čitalaca, da bi ovom neumornom i plodnom stvaraocu širokog književnog zamaha, početkom juna iz štampe izašla i poslednja knjiga aforizama. koja tek iščekuje promociju, koja je predviđena tokom septembra meseca ove godine. Mišnić kaže da je takođe ovom knjigom, kao što je to već rekao za knjigu poezije, zatvorio i onaj njegov lični krug aforistike, i mada neće prestajati da se bavi aforizmom, siguran je da više neće objavljivati knjige aforizama.

No toga moramo biti svesni: sa Mišnićem se nikad ne zna.

On uporedo radi na više književnih projekata, otuda se dogodi da od objavljivanja knjige u jednom književnom žanru, recimo kao što je bio slučaj sa knjigom pripovedaka “ Tri Mladića u užarenoj peći,“ objavljena kod SKZ 1993, pa sve do 2014 kada je obljavljena „DNK Hana,“ izdavač Plato, Beograd, poslednja Mišnićeva knjiga pripovedaka, dakle, od jedne do druge knjige prođu i dve pune decenije. Mišnić nagoveštava u skorijem vremenu, možda čak i ove godine, objavljivanje još dva satirična romana, što bi zaista bio neverovatan podvig, oba su završena, koji će uz roman „Metamorfoze jednog srpskog vola“ činiti jednu svojevrsnu romanesknu trilogiju satire.

Od poslednje Mišnićeve knjige aforistike „Uredno složeni jauci“ za koju je dobio Domanovićevu nagradu i koju je objavila „Alma“ iz Beograda 2011 godine, prošlo je punih pet godina, do ove nove aforističke Mišnićeve knjige, koju naš književni časopis ekskluzivno prvi najavljuje, kao što pravimo osvrt i i na ostale i tek objavljene Mišnićeve knjige, koje su ovde predstavljene u cilju sagledavanja svekolike kompleksnosti književnog opusa Veselina Mišnića.

Preporuka

Svetionik uma - Misli

Svetionik uma - Misli

2014.
Mnoga od mojih promišljanja su se našla u ovoj knjizi. Naravno, izdvojena iz konteksta nekih kompleksnijih i opširnijih priča... [detaljnije]

DNK Hana

DNK Hana

Plato, 2013.
Ova najnovija knjiga pripovedka Veselina Mišnića, za razliku od svih prethonih ima tri naslova: “DNK HANA”, “SUŠENJE VETRA” i “ ŠKOLA ZA VEZIVANJE PERTLI”, takođe sve priče i pripovetke u ovoj knjizi imaju tri naziva. [detaljnije]

vidi sve