Kritički osvrt profesora dr Ratka Božovića

Метаморфозе једног српског вола, је роман заводљиве и жестоке сатире. Ево, коначно, домановићевске прозе сто година после Домановића. Пред нама је сатирични роман складне целине и неодољиве досетљивости у којој се слика трагикомичне реалности трансформише у имагинарну критичку енергију. И ту настаје опскурни заплет ове интензивне сатире, која се у Метаморфозама разрачунава са глупостима и апсурдизмима режима, у коме се једино умножавају Минотаури и друге садо-мазо наказе.

Мишнић се руга сваком облику примитивизма, кича и простоте. Он указује на беспризорно унижавање свих људских вредности, на повампирено идолопоконство, на кудикамо мизерније и приземније полтроне од оних које нам је историја оставила у наслеђе. Аутор кроз наизглед  главну причу о волу који говори, обзнањује изопаченост друштва, немоћ сваког појединца и бесмисао времена у којем живимо.

Уствари, ова надахнута и духовита књига моћне сатире, својим садржајем смештена је негде између Домановићеве Страдије и Орвелове Животињске фарме. А изнад свега, будним оком све то надзире Велики Брат, или Минотаур, свеједно је које име носи, тај лукави контролор света и наших живота.

Мишнић нас овом убојитом сатиром уверљиво подсећа о повратку и присутности истог чудовишта.

Ратко Божовић

Preporuka

Svetionik uma - Misli

Svetionik uma - Misli

2014.
Mnoga od mojih promišljanja su se našla u ovoj knjizi. Naravno, izdvojena iz konteksta nekih kompleksnijih i opširnijih priča... [detaljnije]

DNK Hana

DNK Hana

Plato, 2013.
Ova najnovija knjiga pripovedka Veselina Mišnića, za razliku od svih prethonih ima tri naslova: “DNK HANA”, “SUŠENJE VETRA” i “ ŠKOLA ZA VEZIVANJE PERTLI”, takođe sve priče i pripovetke u ovoj knjizi imaju tri naziva. [detaljnije]

vidi sve